Internationale dag van het geluk

5 redenen waarom bewegen gelukkiger maakt

Dag van het Geluk: 5 redenen waarom bewegen gelukkiger maakt

 Het is vandaag 20 maart en daarmee is het de Internationale dag van het geluk. Geluk wekt allerlei positieve emoties op zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Het is een gevoel van voldaanheid en tevredenheid met de huidige omstandigheden, en aangezien dit voor iedereen verschilt, is er niet echt een handleiding die voorschrijft hoe je geluk vindt. Onderzoekers beweren wel dat er bepaalde factoren zijn die een grote invloed kunnen hebben op geluk. Zo hebben studies gekeken naar het verband tussen fysieke activiteit en psychisch welzijn, en wat blijkt: bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar kan ook bijdragen aan je mentale gezondheid, en dus je geluk. Maar hoe kan bewegen nou ook je mentale welzijn beïnvloeden? We geven je 5 redenen waarom bewegen gelukkiger maakt.

1.     Je lichaam maakt geluksstofjes aan

Tijdens het bewegen produceert het menselijk lichaam endorfine, een stofje dat bekend staat als het gelukshormoon. Dit stofje bevordert positieve gevoelens zoals euforie en welzijn, waardoor je minder stress en pijn ervaart. Deze euforie ontstaat tijdens bewegen, maar blijft ook ná de beweging nog een aantal uur hangen.

2.     Je ervaart minder negatieve stress

Stressen is menselijk en we doen het allemaal wel eens. Maar ken je het gevoel dat je je favoriete sport aan het uitoefenen bent, en even alles vergeet wat er in je leven gebeurt, doordat je er helemaal in opgaat? Dat kan zijn omdat regelmatig bewegen kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Voldoende lichaamsbeweging verlaagt de productie van cortisol-hormonen (die bij stress worden aangemaakt) en hierdoor word je vrolijker.

3.     Je slaapt beter

Als je regelmatig beweegt, zul je aan het eind van de dag makkelijker in slaap vallen en heb je een hogere slaapkwaliteit. Doordat je spieren vermoeider zijn dan wanneer je niet bewogen hebt, neig je sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Gedurende je slaap hebben je spieren en brein tijd om zich te herstellen, waardoor je uitgerust wakker wordt en een beter humeur hebt.

4.     Sociale interactie

Sommige vormen van lichaamsbeweging bieden de mogelijkheid tot sociale interactie en verbinding met anderen. Sociale steun en het gevoel dat je deel uitmaakt van een groep, kan ook bijdragen aan positieve gevoelens van geluk en welzijn. Hou je niet zo van teamsporten of groepslessen? Vraag dan gewoon een vriend, vriendin of familielid om lekker mee te gaan sporten. Het kan jullie beide goed doen!

5.     Gevoel van voldoening

Dat sporten gezond is weten we allemaal, maar het is ook erg goed om doelen voor jezelf te stellen. Het behalen van die doelen kan namelijk een gevoel van voldoening geven en dit kan je weer motiveren om nóg een stapje verder te gaan. Deze doelen zullen voor iedereen verschillen, afhankelijk van je leeftijd en eventueel blessure of aandoening. Stel in ieder geval realistische doelen en maak een planning van kleine stapjes naar je einddoel. Vergelijk jezelf niet met iemand anders: iedereen mag zijn eigen tempo volgen en bepalen.

Ga voor dat geluk!

Er valt dus te concluderen dat bewegen écht gelukkiger maakt. Het heeft een krachtige invloed op je fysieke en mentale gezondheid, waardoor je een gevoel van geluk en welzijn kan ervaren. Deze effecten zijn er snel (na 30 minuten inspanning) maar hebben ook op de lange termijn veel effect! Kortom, wanneer we onze benen strekken en onze hartslag omhoog gaat, maakt ons lichaam niet alleen gelukshormonen aan, maar voeden we onze geest met frisse lucht en nieuwe perspectieven. Ga dus lekker op pad en zorg dat je voldoende beweegt.

Ondersteuning nodig bij het bewegen?

Vind je het moeilijk om in beweging te zijn en blijven? Worstel je misschien met een aandoening of blessure? Ben je al bezig met een behandeltraject maar wil je het hef meer in eigen handen nemen? Dan kan Move4Vitality de oplossing bieden. Move4Vitality is een digitale zorg-app die non-stop communicatie met fysiotherapeuten faciliteert. Zo gaat je behandeling door, zelfs wanneer je de praktijk verlaat. Je persoonlijke beweegprogramma kan online worden bijgestuurd door je behandelaar, en indien nodig word je in de praktijk verwacht op spreekuur, waar je de zorg en begeleiding krijgt die je gewend bent. Zo sta jij er niet alleen voor.

 Meer weten? Kijk op m4vit.nl.


Van doorverwijzing naar actie
Hoe huisartsen en patiënten ondersteund worden door Move4Vitality